Två åtalas för cigarettsmuggling

På torsdagen åtalades  de två män som i en månad varit häktade misstänkta för cigarettsmuggling efter att ha gripits av Kustbevakningen utanför Fårö.

De båda männen, en 63-årig lettisk medborgare, och en 40-årig polack, åtalas i Gotlands tingsrätt för att ha smugglat en och en halv miljon cigaretter på en segelbåt.

Det var den 21 augusti som ett av Kustbevakningens fartyg stoppade och bordade en segelbåt nära Salvorev norr om Fårö. Det var ganska hög sjö med vågor på 1,5 meter och den ena av männen ombord var sjösjuk och knappt kontaktbar. Ombord fann personalen lådor med en och en halv miljon cigaretter som på den svarta marknaden bedöms vara värda en och en halv miljon kronor och båten togs då in till Fårösund.

Efter att ha passerat Norra gattet i Fårösund märker Kustbevakningen att den ene mannen slängde två föremål överbord, som vid senare dykningar skulle visa sig vara en dator och en mobiltelefon. Datorn var alltför skadad för att kunna användas i bevisningen, men från telefonen har utredarna kunnat få fram samtalslistorna.

Båda erkänner att de hamnat i Sverige med cigaretter ombord, men de förnekar tullbrott. Den yngre mannen säger att han fått motsvarande 13 000 svenska kronor i förskottsbetalning för att gå ut med en båt från Gdynia i Polen, ta emot gods från ett annat fartyg på vägen och sedan frakta det till en position norr om Gotland. Vid leveransen skulle han få lika mycket pengar och han uppmanades att inte ställa några frågor. Eftersom hans medresenär, den åtalade 40-åringen, blev sjösjuk seglade han närmare kusten för att det där skulle gå mindre vågor och båten kom då in på svenskt vatten.

40-åringen säger i förhör att han ville att 63-åringen skulle lära honom att segla. Han säger att de av en slump träffade en rysk båt som vill sälja cigaretter till dem och att han var för rädd för att säga nej och att han sedan tänkte ta tillbaka cigaretterna till Polen.

Staten ska då ha gått miste om 2,6 miljoner kronor i skatt och männen åtalas nu för grovt tullbrott.

De båda medger att de haft cigaretter ombord, men nekar till brott.