Utvisade Vedumsfamiljen

Röda Korset om utvisningen av Vedumsfamiljen: Det strider mot Barnkonventionen

3:30 min

Dagens utvisning av fyrabarnsfamiljen från Vedum strider mot FN:s barnkonvention. Det menar Quazim Gosalci, vid Röda Korsets behandlingscenter i Skövde.

Den familj från Vedum som under lång tid levt under utvisningshot, hämtades tidigare idag av polis för att utvisas till Kosovo. Familjen har bott i Sverige i 15 år och barnen är alla födda och uppvuxna i Vedum.

Många boende i trakten har engagerat sig för att stoppa en utvisning, men idag sattes de i en polisbil och fick lämna allt utan en chans att packa eller säga hejdå till vänner.

Quazim Gosalci vid Röda Korsets behandlingscenter i Skövde menar att det är ett stort trauma för barnen att ryckas upp på det här viset.

– Det är ett fruktansvärt trauma med tanke på att samtliga är födda i Sverige och har levt sitt liv i Vedum. De har varit barn som tillhör Sverige, men genom att de idag har skickats till ett land som är främmande för dem har de blivit flyktingar med ett fruktansvärt trauma som vi inte vet vem som kommer att hjälpa dem att bearbeta.

Hade fått ny chans med nya regler
Han menar att det här strider mot FN:s barnkonvention.

-– Sverige är erkänt i hela världen för att vi respekterar konventioner. Här är barnkonventionen inte respekterad, varken av Migrationsverket eller utlänningspolisen.

I nästa vecka, 1 oktober, träder nya riktlinjer i kraft som hade kunnat göra skillnad för familjen eftersom deras asylärende skulle ha preskriberats och de skulle ha fått en chans att söka asyl på nytt.

– Det var familjens möjlighet, säger Quazim Gosalci.