Linköping/Åtvidaberg

Kritik mot ny tidtabell på Tjustbanan

1:22 min

Tågtidtabellen på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik ändras i december. De nya tiderna upprör både politiker och resenärer.

Ylva Engström arbetspendlar mellan Linköping och Västervik och hon tror att pendlandet kommer att bli mycket besvärligt med den nya tidtabellen från 15 december.

– Det är samtalsämnet på bussen och tåget. Det är ju helt åt skogen att de ändrar tiderna så att det blir sämre för pendlarna. För mig finns två alternativ - antingen att ta tåget eller att flytta. Och jag vill ta tåget för jag vill inte flytta, säger Ylva Engström.

– Med dagens tidtabell så är jag hemifrån klockan sex till sex. Med det nya förslaget så skulle jag vara borta sex till halv åtta. Och det är ju en ganska rejäl skillnad.

Kustpilen går på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik via Gamleby och Åtvidaberg. Kommunalrådet Sverre Moum i Åtvidaberg tycker det är ett oväntat besked att arbetspendlandet med Kustpilen kommer att försvåras med den nya tidtabellen.

– Vad det gäller bussar, till exempel från Åtvidaberg buss 30, så är det en extremt bra kollektivtrafik med täta turer. Och här har man då vad gäller tåg försvårat för arbetspendlare. Mycket märkligt, säger Sverre Moum.

I Västervik vädjade i veckan kommunalrådet Harald Hjalmarsson till landstingspolitikerna som beslutar om tågen, att låta se över tidtabellen igen.

– Den här förändringen är kanske bland de största försämringar som gjorts i kollektivtrafiken på flera år, säger han.