Habo

Här paras kockar ihop med odlare

8:01 min

Ute på landet produceras en massa mat, men den hamnar sällan på tallrikarna i barnens skolmatsalar. Genom att köra ut skolkockar på grönbete finns det dock förhoppningar om förändring.

En hel busslast med skolkockar anlände i dag till en gård utanför Habo och fick bland annat provsmaka flera olika sorters tomater.
– Man tänker inte i vanliga fall på att tomater smakar så olika, säger en av skolkockarna, Elisabeth Palmqvist från Nyarpsskolan i Bankeryd.

Vad tycker du om att göra ett sånt här besök?
– Jättetrevligt, och sedan att få ta med sig det hem till jobbet och servera tomater.

Kommer du att ha nytta av kunskapen?
– Ja, absolut, jag visste inte att man inte skulle förvara tomater svalare än 13 grader.

Sådana här möten mellan skolkockar och matproducenter, som i dag på Söderlinds ekologiska grönsaker i Habo, vill Skolmatens vänner se fler gånger. Därför driver de med stöd av Jordbruksverket det nationella projektet Skolkockar på grönbete.
– Vi vill öka matglädjen, helt enkelt, och när man träffar den som producerar maten ute på åkrar då får man en annan kunskap som ger ökad matglädje som kommer eleverna till godo.

När kockarna möter odlarna är det för att studera och diskutera den nära maten. Målet är en ökad förståelse för varandras yrken och ökad kunskap om råvaror. 

Fotnot: Skolmatens vänner arbetar för att främja maten i skolor och förskolor. Verksamheten bedrivs av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF – en intresse- och företagarorganisation för de gröna näringarna. (Källa: skolmatensvanner.se)