Recept: Valnötsbaugetter

Valnötsbaguetter
Mängd: 3 baguetter
Tid: 4 timmar

Allra bäst blir de här baguetterna när degen har fått jäsa sig riktigt puffig innan man sätter in baguetterna i ugnen, då blir de fint sega och luftiga. Rejält gräddade ska de vara, så var inte rädd för att ge dem ordentligt med färg. Och missa inte detaljen att nötterna blandas ned sist, annars fastnar det mjöl på dem. Receptet går bra att dubblera.

Baguetterna är godast första dygnet, men de håller sig fint i 2–3 dagar om man virar in dem i en handduk. Vill man spara dem ännu längre kan man förvara dem i en plastpåse och sedan rosta dem. Blir om möjligt ännu godare så!

10 g (2 tsk) jäst

350 g (3 ½ dl) kallt vatten

390 g (6 ½ dl) vetemjöl special

60 g (1 dl) rågmjöl

20 g (x msk) honung

12 g (2 tsk) salt

150 g (x dl) hela valnötskärnor

Utan degblandare

1. Rör ihop alla ingredienser utom valnötterna till en deg i en bunke. Degen ska inte knådas, bara blandas ihop. Blanda ned valnötterna. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i 30–45 minuter.

2. Sträck degen för bra spänst: Ta tag i degens ytterkant, dra försiktigt ut den och vik in den mot mitten. Ta ett nytt tag, dra ut och vik in. Upprepa proceduren varvet runt [ILL]. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i 30–45 minuter.

3. Upprepa degvikningen i förra momentet och låt sedan degen vila i cirka 60 minuter.

4. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadratisk form och vik ihop den till ett paket [ILL]. Vänd degen så att skarven ligger nedåt, strö på lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 45–60 minuter.

5. Sätt ugnen på 275 grader i god tid, minst 30 minuter innan brödet ska gräddas.

6. Dela degen i tre långa längder, dra ut dem så att de blir nästan lika långa som en plåt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper [ILL]. Fjädrar längderna tillbaka bör de få jäsa en stund till.

7. Grädda i 20–25 minuter. Vänd eventuellt på baguetterna och grädda i ytterligare 5 minuter för att de ska få ordentlig skorpa runtom. Låt svalna på ett galler utan bakduk.

Med degblandare

1. Blanda alla ingredienser utom valnötterna och kör i 2 minuter på medelhastighet. Tillsätt valnötterna och kör i ytterligare cirka 8 minuter. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i 1–1 ½ timme.

2. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadratisk form och vik ihop den till ett paket [ILL]. Lägg degen så att skarven ligger nedåt, strö på lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 45–60 minuter.

3. Sätt ugnen på 275 grader i god tid, minst 30 minuter innan brödet ska gräddas.

4. Dela degen i tre långa längder, dra ut dem så att de blir nästan lika långa som en plåt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper [ILL]. Fjädrar längderna tillbaka bör de få jäsa en stund till.

5. Grädda i 20–25 minuter. Vänd eventuellt på baguetterna och grädda i ytterligare 5 minuter för att de ska få ordentlig skorpa runtom. Låt svalna på ett galler utan bakduk.