"Vita änkan" efterlyst av Kenya

Interpol har efterlyst en brittisk kvinna, den så kallade "Vita änkan" för tidigare brott i Kenya.

Tidigare har det spekulerats om att hon kan vara inblandad i terrordådet mot Westgate-gallerian, skriver BBC.

Kvinnan är änka till en av självmordsbombarna, som låg bakom attacken som dödade mer än 50 personer i London 2005.

Hon kallas för "vita änkan" av brittisk press och är nu efterlyst i samband med en påstådd plan på att attackera hotell och restauranger i Kenya.

Här kan du läsa Interpols efterlysning.

Hon har inte synts till på länge, och tros ha lämnat Storbritannien för flera år sedan.

Under fotbolls-EM förra året nämndes hon som misstänkt för ett terrordåd mot en bar som visade fotboll i Mombasa, uppger Aftonbladet.

Samtidigt framkommer återigen uppgifter om att fler kan ha dött i terrordådet mot Westgategallerian i Kenyas huvudstad Nairobi, än vad som uppges officiellt av kenyanska myndigheter.

Enligt officiella siffror ska 61 civila, 6 soldater och 5 terrorister ha mist livet efter terrordådet i gallerian. Men det kan röra sig om flera hundra döda.

En källa till brittiska The Guardians säger att uppemot 1000 personer har befunnit sig inne på stormarknaden Nakumatt när väggarna rasade in, under aktionen mot al-Shabaab milisen.

– Det var 200 anställda på Nakumatt, och 800 kunder. Väggarna på Nakumatt rasade in. Det finns ett stort antal kroppar där inne, uppger källan till The Guardian.

Det Somaliabaserade al-Shabaab hävdade att 137 personer är döda, och att den kenyanska regeringen har skjutit gisslan för att sedan spränga köpcentret "för att begrava bevis och alla i gisslan under ruinerna".

Enligt myndigheterna var det snarare så att en bilparkering, i samband med strider och explosioner, rasade ner på underliggande våningsplan.

Talesmän för regeringen uppger att de lik som eventuellt ligger under rasmassor är inräknade och att dödssiffrorna inte väntas stiga.

Kenyanska Röda korset har dock meddelat att 60 människor saknas.

Mannen som ses som al-Shabaabs högste ledare, Ahmed Abdi Godane, säger i en ljudinspelning som sprids på internet att attacken är en hämnd för att Kenya gick in i södra Somalia hösten 2011 för att krossa rebellerna - och en varning även till västländer som stödjer Kenyas linje.

– Ta bort era trupper eller gör er redo för ett långvarigt krig, blod, förstörelse och evakuering, säger Godane enligt nyhetsbyråer.

Ekot