TEMA MAT

Pierre fick akne av mjölk

3:29 min

Om man lider av akne kan det hjälpa att sluta dricka mjölk. Pierre Bjurström från Borås hörde av sig till vårt publiknätverk och berättade om sina problem med akne. De försvann helt när han lade om till en laktosfri kost.

Under ett års tid åt Pierre antibiotika mot sin akne, men så fort han slutade var problemen tillbaka. Efter att han lagt om kosten och numera lever laktosfritt har besvären försvunnit.

– Det försvann på ungefär en vecka, sen var det borta.

Och Pierre är inte ensam. Hudterapeuten och kostrådgivaren Josefine Runesson ser många som Pierre på sin klinik i Göteborg, och håller med om att mjölk och framförallt laktos kan påverka huden.

Hudproblemen kan försvinna
– Många gånger provar jag att utesluta mejeriprodukter, men även gluten och socker till mina kunder som har återkommande problem. Just när man tar bort laktos är det mycket som klarnar upp i huden, så en koppling finns det absolut.

– Min teori är väl dels att man har någon form av överkänslighet, att man inte klarar av framförallt laktosen. Om man går runt med en överkänslighet och äter ämnen som man egentligen är allergisk mot, så skapar kroppen mer inflammation, och det brukar lätt visa sig i huden.

Utländsk forskning visar att laktos och hormonerna som finns naturligt i komjölk kan orsaka hudproblem. Josefine tror att viss sanning kan ligga i den här teorin.

– Får du i dig mer hormoner än din kropp klarar av så blir det kaos.

All akne kan inte botas
Josefine och Pierre tror båda att mer forskning på området behövs. Framförallt om sjukvården i Sverige ska börja ordinera annan kost som botemedel för akne. Samtidigt säger Josefine att all akne kan inte botas med annan kosthållning.

– De finns de som har medfödda, svåra aknebesvär och då kan man inte bara ta bort mjölk och tro att det ska bli jättebra. Tyvärr måste man ibland ta till ganska starka mediciner och antiinflammatoriska medel för att det ska bli riktigt bra.