Nya tuffa besked om besparingar i Spanien

1:51 min

Spaniens ekonomi har börjat växa igen, men vi är ännu inte ur krisen. Det är budskapet, som premiärminister Mariano Rajoy sprider, samtidigt som hans regering kommer att presentera nya tuffa besparingar, när den i dag presenterar budgeten för nästa år.

En nöjd premiärminister Rajoy förklarade för världspressen i New York igår att det har vänt uppåt igen ekonomiskt för Spanien, att regeringen har en plan för tillväxt och jobb och att det politiska läget är stabilt. Tillväxtprognosen för nästa år skrivs upp till 0,7 procent från 0,5 procent. Exporten går uppåt.

Men för spanjorerna fortsätter en tuff vardag. Regeringen kommer i budgeten för nästa år att frysa de offentliganställdas löner. Det är fjärde året i rad, som deras köpkraft sänks och över dessa år handlar det om 20 procent mindre i plånboken.

Pensionerna kommer inte heller i framtiden att justeras upp i förhållande till prisökningarna, en reform som upprör fackförbunden. Det väntas också komma en momshöjning i dag. Budgetunderskottet ska röra sig från förra årets sju procent av BNP till 5,8 procent nästa år.

Spanien återhämar sig, men det går långsamt och först år 2016 kommer nya jobb att skapas, enligt kreditvärderingsinstitutet Moodys.