vindkraft

Vindkraftparken i Stamåsen invigdes med pompa och ståt

1:40 min

Igår invigdes vindkraftparken i Stamåsen med pompa och ståt. En miljard kronor har investerats i projektet som är om är en del av Norrlands största vindkraftsprojekt där 26 vindsnurror byggts. 700 personer var på plats på invigningen som sköttes av Strömsunds kommunalråd Gudrun Hansson och Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen.

Vindkraftparken i Stamåsen invigdes igår med raketer, musik och tal.

– Det här är en del i hela våran stora vindkraftsutbyggnad i kommunen, vi har utsett områden för vindkraft i vår kommun och alla de områdena är intecknade, men det har inte kommit igång byggnationer på alla än, säger Gudrun Hansson som är kommunalråd i Strömsund.

Har du länsborna och kommunborna med dig på det här?

– Ja det tror jag, sen är det så att det alltid finns för och nackdelar med allt ting, säger hon.

Men alla var inte lika nöjda över utvecklingen. Bo Schröder från Sörviken i Strömsunds kommun, som så småningom kan omringas av vindkraftanläggningar ser problem och ställer krav.

– Jag kan till exempel inte ta hit de Tyskar och Belgarna som jag haft här på somrarna för de far inte till Sörviken för att sitta och titta på 35-40 vindkraftverk, det har de ju hemma. Det viktigaste för oss är att vi vill ha en skälig ersättning för intrånget och vi skulle hemskt gärna vilja växla ner lite och å fiber fram till byarna, det tycker vi är ett rimligt krav, säger han.