Kulturpanelen: Tablå-tv är på väg ut

18 min

Tablå-tv:n är på väg ut, inte tv-apparaterna. Det tror Kulturpanelen som denna vecka diskuterar webbaserade tv-program och serier.

– "Vad är det på tv i kväll?" är en fråga som inte kommer att ställas om några år, säger Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör på Gefle Dagblad.

Under natten till måndag var det Emmygala i USA, ett prisevenemang som brukar beskrivas som världens finaste tv-pris. Under galan trodde många att tv-serien "House of Cards" skulle bli historisk genom att vara den första webbaserade serie någonsin att vinna priset.

Men så blev det inte riktigt, även om serien kammade hem en Emmystatyett genom regissören David Fincher som vann bästa regi av dramaserie.

Ändå vittnar det här om att tv-världen är i stor förändring. Det visar bara det faktum att en serie som endast är producerad direkt för webben, och som alltså inte sänds alls i vanlig tv, var nomierad i flera kategorier.

– Jag gillar den utvecklingen. Man får en helt annan valmöjlighet. För det första slipper man reklamen, och man kan kolla när det passar, säger Camilla Norin, kommunikatör på Gävle Teater.

Är det här början på en tendens att gammel-tv har gjort sitt?

– Det tror jag inte heller. Du kan fortfarande ha en tv men kolla på de här tjänsterna på din tv. De traditionella tv-kanalerna kommer att finnas kvar i alla fall. Det här blir som ett väldigt bra komplement.

Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör på Gefle Dagblad, håller med om att detta inte är slutet för tv-apparaten.

– De traditionella tv-kanalerna jobbar också jättemycket med sina play-tjänster, vilket är motsvarande. Tablå-tv:n är på väg ut, inte tv-apparaterna, säger hon och fortsätter:

– "Vad är det på tv i kväll?" är en fråga som inte kommer att ställas om några år.