Vem får Nobelpris i liverapportering?

JOURNALISTIK 3.0. Nobelveckan innebär högsäsong för (framför allt de svenska) mediernas liverapportering på nätet. Tillkännagivandet av de prestigefulla priserna är återkommande evenemang som bedöms ha stort, journalistiskt och internationellt allmänintresse - inte minst på grund av prissummornas storlek och det omsorgsfullt välbevarade hemlighetsmakeriet som omgärdar evenemangen. Därför är det allt fler som väljer att rapportera i realtid från dessa. 
  

Bland de "nya" arbetsmetoder som kännetecknar Journalistik 3.0 finner vi liverapporteringen på nätet. Många journalister som liverapporterar i tjänst är självlärda, både beträffande teknik och metod, eftersom det är en (i förhållande till många journalisters utbildningar) relativt "ny" metod.

Det som skiljer liverapportering (eller direktrapportering) på nätet från att göra detsamma i direktsänd radio- eller tv är möjligheten till – och förväntningen på – interaktion med publiken. Reportern ska inte bara rapportera till sin publik, utan också kunna ta in publikfrågor och besvara dem i realtid. Skärpa, kompetens och förmågan att hålla sig till yrkesetiska regler ställs på sin spets i detta skarpa läge.

Den som vill titta på hur journalistik 3.0 utvecklas kan roa sig med jämföra hur de stora mediehusen för varje år utvecklat sina metoder för att rapportera om Nobelprisets olika evenemang i realtid på nätet. Framför allt är det interaktionen med publiken som blivit bättre med åren. 
   Medieormen har samlat några bra exempel och tips på vad man bör tänka på vid liverapportering, och undrar också vilka medier ni läsare tycker är bäst på denna konstform.

Det finns olika metoder för direktrapportering eller liverapportering på nätet. Exempelvis kan man jobba direkt på sin hemplattform med något livechattverktyg, eller så kan man välja att direktrapportera i sociala medier, exempelvis under en #hashtag.
   Journalisten Nick Näslund har på sin blogg Mediemänniskan.se samlat några bra tips på vad en ska tänka på vid liverapportering.

Några bra exempel på liverapportering på nätet (fler tillkommer):

Sveriges Radios bevakning av Obamas Stockholmsbesök

Aftonbladets bevakning av Breivik-rättegången

Många medier var skickliga i direktrapporteringen av maratonbombningarna i Boston och uppdateringarna, från såväl traditionella medier som privatpersoner, spreds snabbt via sociala medier.
   New York Times, bland andra, har skrivit om hur nätforumet Reddit påverkade de traditionella mediernas rapportering genom att samla kollektivet kring denna stora nyhetshändelse. På Reddit florerade såväl äkta rapporter (av stort journalistiskt värde) som falska rykten. Oavsett vad man har för inställning till dylika nätforum är en viktig lärdom att de påverkar det journalistiska arbetet och den som direktrapporterar på en medieplattform som har högt ställda krav på källkritik och trovärdighet måste förhålla sig till information och frågor som kommer från olika håll via de snabba sociala medierna. En slutsats av denna lärdom är kanske att en god, nyanserad och trovärdig liverapportering inte kan göras av en ensam reporter, utan uppbackning behövs av redaktörer, researchers, moderatorer etc, beroende på hur omfattande evenemang som bevakas.

Åter till rubriken på detta inlägg: Vem får Nobelpris i liverapportering? Medieormen undrar vilka mediehus och/eller journalister (alla kategorier eller språkområden) som du tycker är föredömliga att liverapportera om Nobel? Skriv gärna vilka dina favoriter här i kommentarsfältet.

Här finns Sveriges Radios samlade bevakning av Nobelpriset.

Cecilia Djurberg
redaktör Medieormen
twitter.com/ceciliadjurberg