Syriska kemvapen kan förstöras nästa vecka

1:45 min

Syriens kemvapen kan börja förstöras redan nästa vecka. I natt enades USA och Ryssland om en resolution som ålägger Syrien att samarbeta med och efterleva planen. Ekots Agneta Ramberg kommenterar.

– Det ser ut som att inspektörer kommer vara på plats redan på tisdag i Syrien. Det blir första steget i en plan för att identifiera, ta kontroll över och sedan förstöra Syriens arsenal av kemvapen. Gången här är att planen ska tas beslut om ikväll av det internationella organ som heter OPCV, som övervakar förbudet mot kemiska vapen. När det är gjort blir det dags för FN:s säkerhetsråd att eventuellt redan i natt svensk tid att besluta om en resolution som ålägger Syrien att samarbeta med och efterleva den här planen.

Det blir första gången som säkerhetsrådet enas i någonting som gäller Syrien?

– Ja, det blir det. Allt det här bygger på den uppgörelsen som USA och Ryssland gjorde för ett par veckor sedan om syriska kemvapen och ändå har de haft problem med att få ihop en resolutionstext. De lyckades enas under natten efter massor med manglande. Västmakterna hade velat ha en resolution som hotar med automatisk militär aktion om Syrien inte efterlever den här planen. Det ville Ryssland absolut inte. Nu blir det en kompromiss verkar det som säger att om Syrien inte samarbetar går frågan tillbaka till säkerhetsrådet och då under det som heter kapitel sju, där man har automatisk rätt att använda sanktioner eller militär aktion.