NYHETSLISTAN

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

2:43 min

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Listan innehåller tre nivåer där första nivån är en nyhet du måste veta för att över huvud taget vara godkänd. Nästa nyhet kan du använda dig av för att visa att du har hängt med rätt bra och har koll, och den sista nivån är för dig som vill imponera.

Här är veckans nyhetslista:

GODKÄND:

Kronoberg får tillstånd av regeringen att bilda regionkommun. Så långt bör du vara med om du hört veckans nyheter. Men kanske är det så att du har snappat upp nyheten, men tänker ändå "men vad är en regionkommun?" Ja, det är inget att skämmas för - det är inte alls självklart.

Så här är det: 2015 kommer landstinget och Regionförbundet slås ihop till en regionkommun. Regionkommunen kommer sedan ha hand om allt som har med sjukvård, regionala utvecklingsfrågor, kollektivtrafik och en del som har med kultur att göra. Det som tidigare varit uppdelat på Regionförbund och landsting helt enkelt.

Det här är bra rent demokratiskt sa P4 Kronobergs statsvetare Erik Wångmar efter beskedet. För regionförbundet har ju bestått av politiker som inte valts direkt av oss väljare, utan blivit utsedda av andra politiker. Ja, det låter ju bra - varför det inte varit så här hela tiden undrar du? Ja det är du nog inte ensam om att undra...

KOLL:

Att Växjö kommun inte hissade den romska flaggan på romernas nationaldag i våras har nu fått konsekvenser för kommunen. Du med koll på lokala nyheterna vet att Växjö nämligen ansökt om att få vara med i en organisation för städer mot rasism - men att den här organisationen är lite tveksamma till att låta Växjö vara med, på grund av flaggincidenten. I ett brev till kommunalrådet Bo Frank uttrycker organisationen sin oro och vill ha en förklaring innan man säger "ja" till medlemskapet.

För att visa att du har hela bilden klar för dig kan du här lägga till att Bo Frank har svarat organisationen. Svaret är att all uppmärksamheten runt det här är trams och medias fel.

IMPA:

För att imponera denna vecka tänkte jag att du ska veta en del om kampen om AFA-pengarna. Vad är då AFA-pengar? Jo, i måndags berättade vi att kommunerna i Kronoberg snart får dela på runt 170 miljoner kronor och landstinget får 60 miljoner från något som heter AFA Försäkring, där kommuner och landsting sjukförsäkrar sina anställda. Anledningen till att AFA nu betalar tillbaka pengar är att färre än väntat varit sjuka och att försäkringen därmed har gått plus.

Och nu till själva konflikten: Fackförbundet Kommunal de anser nämligen att det är fel av kommunerna och landstinget att använda de här miljonerna till att fylla diverse hål och snygga till budgeten. Pengarna borde istället komma de anställda till del, menar man, eftersom det är tack vare de anställda som man får pengarna. Det här håller inte de som bestämmer i kommunerna med om - de tycker inte att man kan se AFA-pengar på det sättet alls. Kampen om AFA lär fortsätta, och nu är du fullt rustad för försäkringsprat!