Kaoskongressen blev ”en parodi” och ”en fars”

3:59 min

När internationella cykelförbundet skulle välja ny president blev det kaos. Efter flera timmars maktkamp kunde Sveriges ordförande konstatera att hennes kandidat hade vunnit.

Den mest dramatiska dagen under cykel-VM hittills blev vilodagen.

Kongressen som skulle välja ny president för internationella cykelförbundet kallades fars, parodi å maskerad av journalister å delegater.. I Flera timmar diskuterades det om den sittande presidenten Pat McQuaid överhuvudtaget skulle få ställa upp i valet. Å om han inte skulle ställa upp fanns bara en kandidat, britten Brian Cookson.

Sveriges ordförande Yvonne Mattsson var en av delegaterna som väntade på att själva röstningen skulle kunna börja.

– Det var en lång procedur. Det var väldigt mycket innan vi väl kunde gå till val. Som svensk är man inte riktigt van. Det kunde varit mycket bättre, det var inte så kul, säger hon till Radiosporten.

Yvonne Mattsson håller med om att kongressen kan kallas för fars.

– Och så höll det på fram och tillbaka, upp och ner och hit och dit. Tills Brian Cookson reste sig och sa att det fick vara nog.

Brian Cookson vann med 24-18. Den nya presidenten har lovat att höja statusen på den  kvinnliga cykelsporten. Bland annat genom att skapa fler stortävlingar, samarrangera fler tävlingar ihop med herrarna å att se till att fler damtävlingar kan tv-sändas.

– För mig som kommer från Sverige så är det otroligt viktigt att tjejerna får samma förutsättningar som killarna. Det här är en hjärtfråga för mig. Och jag lovar att jag ska ha blåslampa framöver och se om det händer något, säger Sveriges cykelförbunds ordförande Yvonne Mattsson.

– Om ifall det skulle dröja för länge så ska han få veta det, säger hon.