FP vill stärka partiet med öppen nominering

1:36 min

Folkpartiet på Gotland kommer  att ha en öppen nominering till regionfullmäktigevalet. Det betyder att vem som helst kan föreslå vem som helst till partiets listor.

"Vill du vara med att styra Gotland, nu har du chansen att nominera din egen politiker" Med de orden planerar Folkpartiet på Gotland få fler nya ansikten in i partiet.

– Vi ser att vi börjar bli till åren och vi behöver en föryngring i partiet, det är svårt att få nya medlemmar. Vi vet att det finns intresserade men det är just det här att få dem att ta steget in i partiet, säger den folkpartistiske ledamoten Bror Lindahl.

Var och en, medlem eller inte, kommer genom en öppen nominering kunna nominera sig själv eller andra. Det kan ske via brev, mejl, telefonsamtal eller vid offentliga träffar. Det här är en modell som Folkpartiet i andra delar av landet redan använt sig av - till exempel Skellefteå där partiet nått framgång med den här formen av värvning. Bror Lindahl hoppas på samma utveckling även på Gotland.

– Medlemsstammen är ju vikande och den minskar för varje år och man får inte in lika många nya som det slutar, säger Bror Lindahl.

Skulle man kunna se det här som en lösning på en kris inom Folkpartiet?

– Nej vi har ingen kris inom Folkpartiet, utan det vi vill ha det är ju en föryngring, säger Bror Lindahl.