SPD ett steg närmare en regeringskoalition

1:30 min

De tyska socialdemokraterna SPD har beslutat att inleda sonderingssamtal med kristdemokraterna och Angela Merkel om att ingå i en ny tysk regering. Samtalen ska inledas i nästa vecka, men medlemmarna i partiet ska senare få ta ställning till ett eventuellt regeringskoalitionsförslag.

Det var på ett extrainsatt partikonvent bakom stängda dörrar som den socialdemokratiska partiledningen fick som den ville till slut.

Ledningen med ordföranden Sigmar Gabriel i spetsen får starta inledande samtal med förbundskansler Angela Merkel om att försöka bilda en så kallad storkoalition, en regering tillsammans med kristdemokraterna.

Men ordföranden Gabriel poängterade att partiet bara beslutat att godkänna sonderingssamtal med Merkel än så länge, de samtalen ska avgöra om det finns förutsättningar för riktiga koalitionsförhandlingar mellan SPD och kristdemokraterna längre fram.

Socialdemokraterna beslutade också på fredagen att ett eventuellt koalitionsförslag med Merkels parti måste godkännas av partiets medlemmar i en omröstning, något som kan bli väl så svårt.

Många inom partiet är oroar sig nämligen för att SPD kommer få problem i opinionen om man går in i ett regeringssamarbete med Merkel.

Regelrätta koalitionsförhandlingar i Tyskland kan ta upp mot två månader. Socialdemokraterna väntas ställa hårda krav för att vilja ingå i en regering, till exempel införandet av en minimilön i Tyskland och satsningar på nya dagisplatser.

Kristdemokraterna har redan antytt att partiet kan gå med på att höja vissa skatter för att göra SPD nöjda.

I det tyska valet för en vecka sedan blev Merkel och kristdemokraterna de stora vinnarna. Men deras regeringspartner under förra mandatperioden, liberala FDP åkte ur förbundsdagen. Därför måste nu ett nytt koalitionsparti hittas.