Bråttom för prövning av Estonia-katastrofen

1:52 min

Det sista försöket att få en rättslig prövning av ansvaret för Estonia-katastrofen håller på att misslyckas. I Paris har det sedan 1996 pågått försök att få igång en process mot varvet som byggde den havererade Estonia-färjan och klassningssällskapet* Bureau Veritas.

Nu slår advokatfirman som jobbar med fallet larm. Om inte anhöriga och överlevande snabbt kommer in med ytterligare uppgifter, som styrker att de drabbats av katastrofen läggs möjligheten till rättslig prövning ner.

I ett brev till anhöriga och överlevande frågar advokatfirman Schmill och Lombrez efter handlingar som styrker att de drabbats av Estoniakatastrofen. Det kan vara bevis på att man förlorat en anhörig eller att de skadats.

Det räcker enligt advokatfirman med ett antal fall för att hålla frågan levande i fransk domstol. Senast den 14 oktober måste domstolen i Nanterre nära Paris ha dokumentationen.

Orsaken till att en prövning är aktuell i Frankrike är att rättsordningen där, till skillnad mot de flesta andra länder, gör det möjligt att utkräva ansvar av alla inblandade.

Var och en som deltar kommer att få betala höga advokatkostnader.

Estonia-katastrofen krävde 852 människors liv och är den största fartygsolyckan sedan andra världskriget.

I ljudklippet ovan, hör du Urban Lamertson som överlevde Estonia-katastrofen och estniskan Helje Kaskel som miste sin man för 19 år sedan. Också riksdagsledamoten Kent Härstedt (S), en av de överlevande som tycker det är fel om det blir ett hinder att det fattas pengar. 

* Organisation som handhar klassifikation av till exemplel fartyg.