Allt färre vårdplatser oroar

2:09 min

Det finns 2 400 färre vårdplatser på svenska sjukhus i dag jämfört med för tio år sen. Det visar siffror från Sveriges kommuner och Landsting (SKL), som Svenska dagbladet skriver i dag. Det är ett stort problem, som leder till fler andra, säger överläkaren i Region Skåne Mikael Eriksson.

– Det har lett till överbeläggningar som i sin tur har lett till dödsfall. Det har lett till överbelastade akutmottagningar, till en kaotisk situation och en dålig arbetsmiljö för personalen.

– Det har lett till att många har lämnat sjukvården och att det är svårt att rekrytera. Det finns många svåra konsekvenser av denna nedskärning, säger Mikael Eriksson.

Vården har i många år brottats med att ha fler sjuka att ta hand om än vad det finns sängar och rum på sjukhusen.

En granskning som Ekot gjorde i höstas visade att nästan 500 patienter per dag fick vård på sjukhus som inte hade plats för dem. Över 200 lades in på fel avdelning på grund av platsbristen. I januari i år hade alla landsting överbeläggning, visade en rapport från landstingens paraplyorganisation SKL.

Enligt överläkaren Mikael Eriksson har länderna i OECD i snitt 4,9 vårdplatser per 1 000 invånare, medan Sverige bara har 2,7.

Socialstyrelsen, som är den myndighet som har tillsyn över sjukvården, tror inte att det handlar om pengabrist utan om att sjukhusen använder resurserna fel. Men det håller inte Mikael Eriksson om.

– Det är klart att det handlar om pengar. Det är klart att det handlar om att landstingen och regionerna försöker hålla ner sin skattesats så mycket som möjligt och väljer att prioritera andra saker, säger han.

Mikael Eriksson vill att regeringen skapar en vårdplatsmiljard, alltså ett system där staten belönar landstingen som minskar överbeläggningen mest. Socialminister Göran Hägglund ställer sig tveksam till det förslaget.

– Jag ska inte utesluta det, men vi kan inte ha program för allting från den nationella nivån utan komma ihåg att det är landstingen som är ansvariga. I dag finns inga pengar avsatta för det ändamålet, säger Hägglund.

Göran Hägglund har i veckan sagt att han är redo att diskutera om det är bättre att staten tar över sjukvården. Men skulle det lösa bristen på vårdplatser?

– Det skulle vara lättare att utkräva ett politiskt ansvar om man skulle ha någon att peka på. I dag blir det ju regel så att jag får frågor om det som egentligen är frågor som ska ställas till landstingsrådet i Dalarna eller Gävle eller Skåne.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se