BOLLEBYGD

Bollebygdshus om konkursen: "Bolånetaket främsta orsaken"

1:37 min

Bolånetaket är den direkta orsaken till att Bollebygdshus igår tvingades begära sig i konkurs. Det menar Per-Anders Gustavsson, majoritetsägare i det anrika familjeföretaget som tillverkat hus i nästan 50 år.

Bollebygdshus har normalt leverarat mellan 50 och 70 hus om året - men i år blir det bara 15 hus.

– Det innebär ett tapp på 75 procent.

Det är med stor sorg som Per-Anders Gustavsson nu har tvingats konstatera att det inte håller längre - tappet de senaste åren har blivit för stort. Igår begärde sig företaget i konkurs.

– Det känns verkligen som en begravning. Det är väldigt, väldigt tråkigt.

Problem för fler företag i branschen
Bollebygdshus är inte ensamt i branschen om att ha drabbats av ett kraftigt försäljningstapp. Finndomo, Anebyhus och LB-hus är andra exempel på småhusföretag som tvingats till rekonstruktion eller konkurs de senaste åren.

Per-Anders Gustavsson menar att sänkningen av bolånetaket hösten 2010 är den direkta orsaken till nedgången för branschen. Sedan dess gäller att ingen får låna mer än 85 procent av värdet på bostaden. Och det är inte många som har de pengar på banken som krävs för en kontaninsats till ett nybyggt hus, menar Per-Anders Gustavsson.

– Det är ett allvarlig läge för branschen. Och trots att det råder bostadsbrist i landet så sitter regeringen bara och tittar på medan en hel bransch slaktas.

15 anställda har redan fått gå
Vad konkursen kommer att utmynna i är ännu oklart, Bollebygdshus ledning ska träffa konkursförvaltaren på måndag. Under året har 15 av de 20 anställda redan fått gå, och nu riskerar också de återstående fem att bli av med jobben.

Per-Anders Gustavsson säger att förhoppningen är att kunna köpa loss varumärket Bollebygdshus och göra en nystart i slutet av nästa år. Men det blir i så fall utan egen tillverkning, istället kommer väggblock att köpas in av annan tillverkare.