långlöt

Långlöt får pris - Årets hembygdsbok

4:22 min

På lördagen tar Långlöts hembygdsförening emot pris för Årets Hembygdsbok på Bokmässan i Göteborg. "Långlöt i bild - i vardag och fest" heter boken som gavs ut 2012. Redaktionen arbetade i fem år med att samla in bilder och ta reda på vad och vilka de föreställde. Priset delas ut av Sveriges Hembygdsförbund.

Bakom boken ligger mycket forskning om varje bild och vilka som är med på bilderna. 1800 bilder skannades in och 800 finns med i boken som är på 260 sidor.

– Så det är ju ett pampigt verk, säger Anders Svensson i redaktionskommitten.

Hemligheten bakom var att de inte satte någon tidspress på arbetet utan de var ute i god tid och sökte sponsorer och höll kontakt med trycker. Långlöts hembygdsförening har också bidragit.

Initiativet kom från Birger Olsson som är duktig på att släktforska och han och Anders började knacka dörr och samla bilder.

– Vi är tillbaka så tidigt som möjligt, jag tror den äldsta bilden är från 1860 och den är på glasplåt, berättar Anders Svensson.

Många bilder är tagna med lådkamera och en hel del av dem har redigerats och förtydligats digitalt. 

Priset delas ut i SHF:s monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i närvaro av pristagare, jury, SHF:s ordförande Birger Svanström och generalsekreteraren Jan Nordwall. Och Anders Svensson tycker det ska bli spännande att få höra motiveringen.

– Det är ju en jättestor grej för oss det här, säger han.

16 böcker var nominerade till priset. Juryn består av bibliotekarien Eva Fredriksson, förläggaren Lars Grimbeck och hembygdsforskaren Hans Menzing. Juryn värderar forskningsinsatsen och de litterära kvaliteterna i presentation och gestaltning. Anders Svensson tror att "Långlöt i bild - i vardag och fest" är en hembygdsbok som står för ett nytt koncept.

– Det är så mycket fotografier och alla människor är identifierade så det är ju en guldgruva för alla som släktforskar.