Ramberg: "Jakten på väljare en viktig förklaring"

1:13 min

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg menar att allianspartiernas profilering i Nato-frågan är ett försök att vinna väljare från Moderaterna.

Bland väljarna är NATO-frågan iskall. Under de 20 år statsvetarna mätt stödet för ett svenskt medlemskap har aldrig mer än var fjärde väljare varit positiv, senast var det bara 17 procent.

Följaktligen vill inget regeringsalternativ gå till val på att tala om NATO-medlemskap.

Ändå är jakten på väljare en viktig förklaring när flera borgerliga partier nu väljer att plocka upp NATO-frågan. Folkpartiet vill gå med så fort som möjligt, centern vill utreda och i dag beslöt alltså också kristdemokraterna att hoppa på NATO-vagnen.

Att bejaka NATO har blivit ett sätt att markera en tydlig borgerlig identitet. Det är ett kostnadsfritt sätt att möta de kretsar som är missnöjda med försvarsbudgeten.

Det stämmer väl med den strategi som alla de tre små allianspartierna anammar inför nästa års val: Alltså att försöka vinna väljare från moderaterna.

Det egendomliga inträffar då att det enda borgerliga parti som absolut inte vill tala om NATO är moderaterna, det parti som på pappret länge varit för ett medlemskap. Fredrik Reinfeldt ska ju inte bara släppa väljare till sina allianskamrater. Han ska framför allt klara att vinna nya väljare över blockgränsen.