Letta: Berlusconis verkliga skäl är personliga

Italiens koalitionsregering har den senaste tiden hängt på en skör tråd. På lördagen brast tråden: alla ministrar från Silvio Berlusconis parti Frihetens folk avgår.

Italiens premiärminister Enrico Letta säger i ett uttalande att Berlusconi anger politiska skäl - oenigheter om skattepolitiken - som förklaring till ministrarnas avgång. I själva verket är motiven Berlusconis personliga:

– För att rättfärdiga de här galenskaperna och oviljan att ta ansvar, använder Berlusconi moms-frågan som alibi. Men ansvaret för att momsen måste höjas vilar på Berlusconi, säger Enrico Letta, och fortsätter:

– Den som tar verkligt ansvar för landet gör det i parlamentet.

Silvio Berlusconi har angett en höjning av momsen, som träder i kraft den 1 oktober, som skäl till att ministrarna i dag lämnar koalitionsregeringen, och därmed - återigen - försätter Italien i regeringskris.

Men Berlusconi, som dömdes för skattebrott i augusti, väntas förlora sin plats i senaten redan på fredag, för att sedan hamna i husarrest eller i fängelse.

Partierna har trätt om budgeten — men Berlusconis skugga har vilat över grälen. PDL-ministrarna har också försökt pressa Letta att inte driva igenom planerade skattehöjningar som Letta - och Italiens långivare - ser som nödvändiga för att bättra på statsfinanserna.

Premiärminister Enrico Letta hade före avhoppen sett sig tvungen att utlysa en förtroendeomröstning i parlamentet till nästa vecka, och frysa allt beslutsfattande inför den. Hans mitten-vänster har varit på reträtt när högern vägrat godta förslag om hur landets ekonomi ska reformeras.

Statens låneräntor ligger på farligt hög nivå och Internationella valutafonden (IMF) varnade i en rapport i fredags för Italiens läge.

Om regeringen avgår kan president Giorgio Napolitano välja mellan att utlysa nyval och att be någon försöka bilda en ny koalitionsregering.

Napolitano är dock starkt emot nyval. Han sade tidigare i dag att det Italien behöver är en stabil regering, inte fler val.

– Vi behöver ett parlament som debatterar och jobbar, inte ett som bryts upp titt och tätt, sade han i Neapel.

Opinionsmätningar tyder på att de politiska blocken har ungefär lika stort stöd, så ett nyval skulle mycket väl frambringa fortsatt dödläge.

Efter Berlusconis besked tog Enrico Letta genast kontakt med Napolitano per telefon. Letta har ännu inte begett sig till presidentkvarteren vid Quirinalen i Rom för att för att formellt deklarera regeringskrisen, men det väntas han göra någon av de närmaste dagarna, skriver la Corriere della Sera.

Reaktionerna på ministeravhoppen har inte låtit vänta på sig. Gugligemo Epifani, sekreterare för det Demokratiska partiet (PD), kallar ministeravhoppen för "absurda och bortom alla proportioner".

-- På det här sättet har man formaliserat en regeringskris, och den måste vi hantera. Ansvarstagandet har sjunkit till en obeskrivligt låg nivå, säger Epifani.

Men avhoppen välkomnas av Roberto Maroni, ledare för Lega Nord.

– Det är bra att ministrarna hoppar av så att vi snabbt kan få nyval, och en ny regering som är bra för norra Italien och tar ansvar för företagen, på ett sätt som Lettas regering aldrig gjort, säger Roberto Maroni.  

Koalitionen mellan Demokratiska partiet (PD), som är mitten-vänster, och Berlusconis Frihetens folk (PDL) har regerat i fem månader.