Regeringssamarbetet i Italien rasade samman

1:19 min

Italiens regering har spruckit. Ministrarna från Silvio Berlusconis parti Frihetens folk har nu meddelat att de lämnar koalitionsregeringen. Det höll inte till slut.

Efter bara fem månader rasade regeringssamarbetet samman mellan vänstern och högern och samtalen mellan premiärminister Enrico Letta och högerpolitikern Silvio Berlusconi, som är förgrundsgestalterna i denna kris.

Berlusconis formella argument för att uppmana sitt partis fem ministrar att hoppa av är en momshöjning, som träder i kraft den 1 oktober och som premiärminister Letta har vägrat att dra tillbaka.

Momshöjningen är bara ett svepskäl, hävdar regeringschefen och menar att regeringens sammanbrott handlar om Berlusconis egen personliga framtid. På fredag väntas nämligen Berlusconi förlora sin plats i senaten och då hamna i husarrest eller fängelse dömd för skattebrott.

– Att ställa Italien utan regering är galet och oansvarigt, säger Letta.

Det har skakat ett slag och sonderingar om andra regeringspartners har redan inletts. Italiens president Napolitano kommer nu att göra allt för att få ihop en annan koalitionsregering och se till att den kan få stöd i parlamentet, för presidenten vill inte ha nyval med risk för att Italien åter landar i ett politiskt dödläge.

Ekonomin är i djup kris och det behövs en regering som styr.