Minst 40 döda i skolattack i Nigeria

1:38 min

I Nigeria har islamistiska extremister dödat över 40 studenter på en lantbruksskola. Studenterna attackerades mitt i natten, när de låg och sov.

Bårhuset i Damaturu i nordöstra Nigeria är överfyllt. Hit har offren förts för attacken i natt som krävde minst 40 unga människors liv. Mitt i natten, när studenterna sov, tog sig beväpnade extremister in i sovsalarna, många studenter sköts i sina sängar.

Extremisterna som enligt Nigeriansk militär tillhör islamistgruppen Boko Haram sköt studenterna och satte sedan eld på klassrum och föreläsningssalar.

Mycket talar för att dödssiffran kommer att stiga, 18 skadade vårdas på sjukhus, flera av de har livshotande skador, samtidigt säger en militärtalesman att man fortfarande letar efter kroppar på skolområdet.

Många skolor i området är stängda efter en liknande attack i juli då 30 människor dödades, sedan dess har landets politiker lovat att beskydda skolor med hjälp av militär och polis men rektorn för det nu attackerade lantbruksskolan säger att det varken fanns polis eller militär i närheten vid tillfället för nattens attack.

Det råder undantagstillstånd i nordöstra Nigeria på grund av militärens kamp mot Boko Harams terrorattacker. Sedan 2010 har Boko Haram dödat minst 1700 människor i sin strävan efter att utrota västerländsk omoral och inrätta vad man kallar en rättstrogen islamisk stat, 30 000 har flytt till grannländerna.

Gruppen rättfärdigar sina attacker mot skolor med argument som att västinspirerad utbildning är förbjuden på det lokala språket Hausa och namnet Boko Haram betyder också "västerländsk utbildning är en synd".