Storbritannien på väg mot bostadsbubbla

1:50 min

Många varnar för att Storbritannien är på väg mot en farlig bostadsbubbla som kan bli förödande för landet. Men premiärministern David Cameron förklarade att det ska bli ännu lättare att låna pengar för att köpa bostäder.

– Som premiärminister kommer jag inte att stå och titta på, när folks drömmar om att kunna äga ett eget hem raseras, säger David Cameron i en intervju.

Det är det stora utspelet inför det konservativa partiet Tories årliga konferens som inleddes i eftermiddag.

“Help to buy”, Köphjälp, heter programmet. Det handlar om att låta också lågavlönade som inte har råd med insatserna till sina bostäder, att i stället låna mer för att kunna köpa. Man ska kunna låna upp till 95 procent av priset på bostaden, men hjälp av statliga garantier. Den övre gränsen på priset på huset är motsvarande sex miljoner kronor.

Det är ett mycket kontroversiellt program. Många har varnat för att Storbritannien redan är på väg in i en bostadsbubbla och att den statsunderstödda lånefesten kan öka riskerna. Fastighetspriserna skenar i Storbritannien.

Låneprogrammet skulle ha införts nästa år. Men Cameron förklarar nu, att lånelöftena ska gälla redan från nästa vecka.

Bostadsbubblor blir ekonomiska katastrofer om de spricker. Då faller bostadspriserna, och plötsligt står massor av människor med lån som är större än värdet på bostaden.

I Sverige har kravet på egen insats höjts just för att motverka de riskerna. Men David Cameron gör alltså precis tvärt om. Han anser att det inte finns någon risk för en bostadsbubbla, säger han.

Britterna har gått igenom ett av Europas hårdaste åtstramningspaket. Alla partier tävlar nu om olika sätt att kompensera främst medelinkomsttagarna för den sjunkande levnadsstandarden.