Enda kvinnliga tränaren vann Kriteriet

2:29 min

Anna Forssells häst Rokkakudo vann Svenskt Travkriterium 2013 på Solvalla - och därmed 4 miljoner kronor till hästens ägare.

Forssell var den enda kvinnliga tränare överhuvudtaget som hade lyckats kvala in en häst till något av söndagens storlopp för 3-åriga hästar, Kriteriet och stonas drabbning Oaks.

– Jag såg loppet borta i stallets fikarum. Det här var verkligen kul. Superkul, sade Anna Forssell till Radiosporten i vinnarcirkeln, där också hennes lilla dotter hade fått ett (tomt) champagneglas.

Ulf Ohlsson lotsade perfekt fram Rokkakudo till segern, genom att i det längsta sitta cool i tredjepar utvändigt och följa med i Jorma Kontios avancemang i sista kurvan med sin Jens Patrik. Segertiden blev 1.13,5, vilket är den bästa i loppets 87-åriga historia. Det förra rekordet hade Raja Mirchi från 2010 på 1.13,8.

– Min största seger hittills i karriären, sade Ohlsson till Radiosporten. Det visade sig vara rätt att sitta kvar långt bak när andra kuskar avancerade. Man ska ha lite flyt.

I täten hela vägen fram till upploppet fanns en av favoriterna, Nimbus C.D, som dock vek ner sig på slutet. Den normala segerchecken i Kriteriet är 2 miljoner kronor, men summan fördubblas till 4 miljoner om ägarna tidigare avstått från vissa segerpremier under hästens uppväxt. Det hade Rokkakudos ägare gjort.

Övriga storvinnare i söndagens tävlingar var Mosaique Face med Lutfi Kolgjini i Europaderbyt för 4-åringar, D’One med Örjan Kihlström i stonas storlopp Oaks, samt Paying Guest med Robert Bergh i långloppet Walter Lundbergs Memorial.

Lyssna även på Kolgjini via ljudlänken intill. ”Nu har jag bara Elitloppet kvar att vinna. Har varit trea som bäst”, sade Kolgjini.

Bengt Skött, Solvalla
bengt.skott@sverigesradio.se