Jönköpings län

Polisen om inbrott: Dags att bli observant

November är toppmånaden - då sker flest villainbrott. I oktober brukar det öka. Men redan nu i helgen drabbades ett tiotal villaägare i länet.

Radiopolisen Ingemar Eriksson som medverkar regelbundet i P4 Jönköping har tittat tillbaka på de fem senaste årens statistik.
– I november peakar villainbrotten.

Men redan i oktober börjar problemen öka och det ser lite olika ut för olika år på vilket sätt.
– Nu har vi sett ett tiotal fredag-söndag och det är en alldeles för hög siffra och den är spridd över hela länet.

Roy Sigvardsson från Marieholmsbruk drabbades av villainbrott år 2010 - i november månad.
– Vi hade varit borta på kvällen och kom hem och såg att det inte såg riktigt bra ut, det lyste på fel ställen och det värsta var vårat sovrum där alla lådor och pytsar var utdragna.

Familjen blev av med smycken och pengar och följden blev att misstänksamheten ökade - och det är något som inte är helt bort än, trots att det gått tre år.
– Ser man en bil man inte brukar se så kollar man ju upp vad det är för någon.

I helgen som gick var det bland annat ett hus på Skånegatan i Mariebo i Jönköping som fick påhälsning av tjuvar.
– Speciellt med det ärendet var att man använt sig av en stege för att ta sig upp och bryta sig in, berättar Ingemar Eriksson.

Även Hisingsängen i Jönköping, Sveavägen i Gnosjö och Kyrkogatan i Mariannelund hör till gatorna dit inbrottstjuvarna tagit sig.

Polisen hoppas nu på att allmänheten ska tänka till och komma på iakttagelser man gjort.

I P4 Jönköping i dag berättade Ingemar Eriksson om hur man kan förebygga inbrott och hur viktigt det är att dokumentera sitt hem och saker man har där, så det finns bevis om man skulle drabbas av inbrott.