Romska Ungdomsförbundet träffar Beatrice Ask:

"Staten ska betala för sitt brott"

1:19 min

I dag träffar Romska Ungdomsförbundet justitieminister Beatrice Ask och integrationsminister Erik Ullenhag, för att prata om registreringen av romer.

- Vi vill att Sverige tar ställning och visar att om man begår brott/gör fel så måste man få sitt straff. Erik Ullenhag och Beatrice Ask har gått ut med personliga ursäkter, men vi kräver en offentlig ursäkt av Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask, säger Erland Kaldaras, ordförande för Romska Ungdomsförbundet.

Romska Ungdomsförbundet kräver att varje person som har varit registrerad ska få ett skadestånd på 250 000 kr.

- Någon gång måste staten lära sig att begår man ett brott så får man betala för det. Hade jag begått ett brott hade jag också fått betala skadestånd, säger han.

45 minuter efter utsatt tid kom integrationsministern och de romska företrädarna ut från sitt möte i Stockholm. Romska Ungdomsförbundet står fast vid sitt krav på 250 000 kr i skadestånd till var och en som finns med i registret och en offentlig ursäkt från staten.

– Den ordning vi har i Sverige är inte att vi under pågående rättsutredning kring någonting som kan vara olagligt från politisk sida går in och bestämmer skadestånd, men det finns möjlighet till ersättning inom ramen för systemet. Det är viktigt att romer kan känna en trygghet, precis som alla andra svenskar, i att man behandlas lika och kan använda de rättsmedel som finns, säger Erik Ullenhag.

För Erland Kaldaras har den senaste veckans diskussioner ändå lett till nåt bra tycker han.

– Jag är tacksam för att det svenska folket har visat sitt stöd i den här frågan. Att det är väldigt många som genuint är upprörda och oroliga över att man har fört en sådan här olaglig registrering av romer.