Elpriser hotar 10.000 jobb i Stenungsund

1:06 min

På sikt kan 10.000 jobb i och omkring Stenungsund vara i farozonen om Borealis och Ineos inte får billigare el. Det hävdade företagsledning och fackförbund på en presskonferens idag.

För att upprätthålla sin konkurrenskraft vill företagen ha stöd för dom kostnader som koldioxidskatten på el för med sig. Det utöver att de redan idag slipper att betala för sina egna koldioxidutsläpp.

– Vi är undantagna från att betala de direkta utsläppen vi gör av CO2, men den effekt det får på elpriset är vi inte undantagna ifrån, säger Anders Fröberg vd på Borealis.

Han menar att EU har insett att det här kan hämma de elintensiva företagen i Europa.

– EU har utarbetat ett ramverk där det är upp till medlemsstaterna att kompensera sina företag inom landet enligt det ramverket, säger Anders Fröberg.

Anders Fröberg säger också att Sveriges grannländer valt att kompensera de elintensiva företagen enligt ramverket från EU, men att Sverige valt att inte göra det.

– Borealis gör av med nästan en terrawattimme i el. Det är 0,7 procent av Sveriges elkonsumtion. Med ett utsläppspris på 10 euro per ton så slår det på vårt resultat med 65 miljoner kronor, säger Anders Fröberg.

På Ineos köper man kraft för 300 miljoner kronor om året.

– Vi är över 300 anställda så det är stora pengar även för oss, säger Reine Johansson, ordförande metallfacket på Ineos

Ungefär 5000 personer arbetar direkt för företagen, siffran 10 000 jobb är räknad på lång sikt i hela samhället.