"Vår klass" på Teater Galeasen

2:08 min

I helgen var det Skandinavienpremiär på Teater Galeasen i Stockholm: ”Vår klass” av den polske dramatikern Tadeusz Słobodzianek, en pjäs som gått som ett segertåg över världen och som följer eleverna i en skolklass i Polen från 1930-talet och framåt. Natalie Ringler har regisserat pjäsen i översättning av Jarema Bielawski.

Maria Edström har sett ”Vår klass”

 Skådespelarna kommer in på scenen lite trevande och osäkert - ett pyntat rum, ett klassrum dekorerat som för en återträff. Det är bara det att de som kommer alla är döda, vissa har dessutom varit det länge. Tadeusz Słobodzianeks pjäs består av fjorton ”lektioner” livsöden; tio elever, pojkar och flickor i en statlig skola, såväl katolska som judiska polacker: Abram, Zocha, Zygmunt, Rysiek, Dora, Menachem, Heniek, Rachelka, Jakub Kac och Vladek. Redan i anslaget ger föreställningen prov på ett skådespeleri, publikkontakt och närvaro av högsta ja, klass. Ensemblen är dessutom i olika åldrar vilket så enkelt och vackert fångar hela det tidsspann som pjäsen rymmer.

För det är en smärtsam historielektion i Polens historia sen nån gång i början på 1930-talet och framgent som vi får till livs och där pjäsens onda epicentrum är det fruktansvärda som utspelades 1941 i den lilla staden Jedwabne, när polska bybor brände upp sina judiska grannar i en lada. 

Regissören Natalie Ringler låter oss komma så nära skådespelarnas ansikten och kroppar, det blir så påtagligt att det var människor som älskade, dödade, plågade, brände, grävde ner, ångrade sig, urskuldade sig, dödades och dog. Våldet, mördandet, övergreppen – allt spelas fram med ord och kropparnas rörelse. Och de döda finns hela tiden kvar på scenen, ingen och ingenting försvinner egentligen.

 Det känns på nåt vis helt omöjligt att nämna någon framför den andra, så Lina Englund, Simon Reithner, Hannes Meidahl, Lena Nilsson, Freddy Åsblom, Monica Stenbeck, Pierre Wilkner, Carl Magnus Dellow, Johan Wahlström och Peter Luckhaus gör alla föreställningen till en så förtätad och stark upplevelse, vi sitter i salongen som på randen till ett av historiens största svarta hål. Ett hål som fortfarande graviterar och gör uppsättningen av ”Vår klass” helt oumbärlig.