Karlskrona

Mulltoa och bastu ska locka fler till Utklippan

1:16 min

Utklippan i Karlskronas ytterskärgård ska locka fler besökare. Genom bland annat broar och bryggor ska det bli lättare att ta sig emellan öarna och Anders Eydal på Statens Fastighetsverk tycker det är viktigt att tydligt markera för besökare hur man bäst skyddar öarnas natur.

– Skyltning är väldigt viktig, säger Anders Eydal.

Förutom Statens Fastighetsverk har Karlskrona kommun och Utklippans hyresgäster idag skrivit på ett samarbetsavtal för att förbättra Utklippan, både ur miljösynpunkt och för besökande som vill ta sig ut till Sveriges sydostligaste ögrupp.

Grillplatser
Några mål är att anlägga grillplatser, mulltoaletter, rusta upp bastun och öppna ett nytt vandrarhem.

Ornitologklubben på ön har bland annat fått bestämma hur stigar bäst kan läggas utan att störa öarnas rika fågelliv och för att ta sig mellan Norraskär där hamnen ligger och Södraskär där bland annat kaféet ligger ska en flytbrygga läggas ut under säsong.

Bro mellan skären
Ingmari Söderblom på Utvecklingsbolaget i Karlskrona vill också se en bro mellan Norraskär och Mellanskär som inte ska störa båtarna som vill ta sig in i hamnen.

Anders Eydal på Statens Fastighetsverk vågar inte lova att man kommer kunna se någon förändring redan nästa sommar, men han är nöjd över att alla parter enats om att börja förbättra Utklippan som resmål.