Många kritiska till friande våldtäktsdom

1:19 min

I ett låst rum i Tensta i Stockholm turades sex tonårskillar om att ha sex med den 15-åriga flickan fast hon inte ville. Men det var ingen våldtäkt, säger hovrättsdomen som friade killarna - och det har fått många att rasa i sociala medier i dag.

– Du kanske börjar säga "nej, nej, nej", "Äh, sluta sjåpa dig som nån jävla liten grabb! Ta det som en kvinna!"

Så låter ett utdrag från ett sarkastiskt brev riktat mot Svea Hovrättspresidenten. Brevet har delats över 25 000 gånger i sociala medier. Även en namninsamling mot domen har skrivits på av över 40 000 människor.

Det är bara några exempel på kritik mot hovrättens friande av tonårskillarna, som i tingsrätten dömdes för grov våldtäkt.

Även om de turades om att ha sex med flickan i ett låst rum, så räckte det inte med att hon sa att hon inte ville ha sex med dem för att hovrätten skulle anse att hon blev våldtagen.

Den tidigare straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud menar att det är fel på lagen:
– Man måste vara antingen slagen, eller hotad, eller också någonting som kallas hjälplöst tillstånd, och det ansåg inte hovrätten att det var bevisat, att den här flickan var hjälplös.

I somras skärptes lagen något med begreppet "särskilt utsatt situation", men det är inte säkert att ens det hade räckt för det är ofta svårt att bevisa att offret är i en utsatt situation och att den misstänkte förstod det, enligt Madeleine Leijonhufvud.

Miljöpartiets gruppledare Gunvor G Ericson tänker lägga in en motion om en ändring av lagen:
– Jag tycker att det är alldeles krånglig. Det är bättre att vi gör det tydligt, det handlar om ett samtycke. Att ett nej ska vara ett nej.

Det är oklart om fallet kommer överklagas till Högsta Domstolen, och om det kommer tas upp. Juridikexperten Stefan Wahlberg säger till SVT att det antagligen inte kommer tas upp.