Brandman omkom efter olycka under utryckning utanför Mellerud

1:35 min

En brandman omkom efter en olycka där en brandbil under utryckning voltade på E 45 söder om Mellerud nära Glashyttan under eftermiddagen. Tre andra brandmän skadades.

– Det här är ju det värsta scenariot man kan tänka sig råka ut för, att på väg till ett annat larm själv råka ut för det värsta tänkbara, säger Jonas Gustavsson, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänst.

Räddningstjänsten hade fått ett larm om en brand i en ladugård söder om Mellerud som brandbilen var på väg till när olyckan inträffade under eftermiddagen. Av okänd anledning voltade bilen och landade på taket ute på en åker.

En brandman omkom alltså i samband med olyckan, och ytterligare tre skadades. Enligt Norra Älvsborgs länssjukhus är två av dem allvarligt skadade, men de har inga livshotande skador.

Under kvällen har man kallat in kommunens stödgrupp för samtal och imorgon samlas all personal på Norra Älvsborgs räddningstjänst för en tyst minut.

- Vi har kallat in Melleruds kommuns POSOM-grupp tillsammans med vårt eget kamratstöd. Deltagit i de här samtalen har samtlig inblandad personal gjort, säger Jonas Gustavsson vid räddningstjänsten.

Polisen har startat en utredning och även Arbetsmiljöverket kommer att utreda olyckan.

Så sent som förra sommaren omkom två brandmän i södra Dalarna under en utryckning. Men Sverige har varit förskonat från sådana olyckor om man jämför internationellt, säger Peter Bergh, ordförande för Brandmännens riksförbund.

– Det händer naturligtvis incidenter, men vi har lyckligtvis varit förskonade från dödsfall och sådana här tragiska olyckor som händer då och som händer nu.

När hände det innan det?

– Dödsolyckor kan jag inte på rak arm komma ihåg, så pass ovanligt är det, säger Peter Bergh.

Julia Milder
julia.milder@sverigesradio.se