Centern röstade om EU-representant

1:43 min

Centerpartiets medlemsomröstning om vem som ska representera partiet i Europaparlamentsvalet nästa år är klar. Omröstningen visar att den som är mest känd utanför partiet inte får mest röster av sina partikamrater.

Medlemsomröstningen vanns helt överlägset av centerns nuvarande europaparlamentariker Kent Johansson. Han har suttit i parlamentet sedan Lena Ek blev miljöminister för två år sedan. Kent Johansson var tidigare regionråd i västra Götaland och arbetar i parlamentet främst med industri- och forskningsfrågor. I medlemsomröstningen var han helt överlägsen med mer än sjutusen poäng i det röstningssystem som användes.

Tvåa på listan kom den betydligt mer kände riksdagsmannen Fredrik Federley. Han brukar räknas till det som kallas för stureplanscentern och en mer liberal politik. Federley fick inte ens hälften så många poäng som Kent Johansson.

EU-kritikern Hans Lindqvist som varit europaparlamentariker hamnade långt ner på listan. Han finns på tionde plats.

Den slutliga listan ska spikas när centerns förtroenderåd möts i november. Frågan blir om medlemsomröstningens resultat kommer att stå sig. Centerns dåliga resultat i opinionsmätningarna kan få många att ropa efter ett mer känt namn.

Inför det förra Europaparlamentsvalet 2009 sa dåvarande partiledaren Maud Olofsson att centern satsade på tre mandat. Det blev ett. Mer än så räknar inte partiledaren Annie Lööf med den här gången heller.

– Ska man vara realistisk vad gäller EU-parlamentsvalet så handlar det ju där om att säkra vår plats i EU-parlamentet.

Vad händer då om ni skulle tappa det?

– Det finns inte på kartan att vi tappar platsen i EU-parlamentsvalet, säger Annie Lööf. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se