Kritiker backar – stödjer femte jobbskatteavdrag

1:44 min

För en dryg månad sedan ifrågasatte flera ledande socialdemokrater partiledningens linje att lova att det femte jobbskatteavdraget blir kvar om Socialdemokraterna vinner regeringsmakten nästa år – trots att partiet i dag är kritiskt till skattesänkningen.

Nu backar kritikerna och ställer sig bakom partiledningen, erfar Ekot.

I augusti sa företrädare i partiets verkställande utskott, partistyrelse och kvinnoförbund, men också i olika LO-förbund, att partiet borde ta tillbaka regeringens sänkning av inkomstskatten, det femte jobbskatteavdraget, vid en eventuell valvinst nästa år. Pengarna – tolv miljarder kronor – skulle behövas till att förbättra vård, skola och omsorg menade kritikerna.

Nu har riksdagsgruppens styrelse, verkställande utskottet och partistyrelsen diskuterat det femte jobbskatteavdraget och partiet sluter upp bakom partiledaren Stefan Löfven, enligt Ekots uppgifter.

– Jag förstår den oro som många partikamrater känner kring hur vi ska kunna finansiera vår välfärdsverksamhet i längden. Men där har vi varit väldigt tydliga, självklart kommer vi stå upp för att vi ska kunna finansiera våra gemensamma verksamheter på ett bra sätt, men däremot kommer vi inte gå till val på höjda skatter för vanliga löntagare, säger Magdalena Andersson, partiets ekonomiska talesperson.

Kritiker till linjen som Ekot talat med förklarar stödet för ledningen med att partiledaren så tydligt lovat att inte ta bort jobbskatteavdraget efter en valseger. Om partiet skulle ändra den inriktningen skulle Stefan Löfvens ställning undermineras.

Det har också funnits en kritik mot att synen på jobbskatteavdraget slagits fast av Stefan Löfven och Magdalena Andersson på egen hand. Men nu har alla fått säga sitt internt och det har gjort att fler kan acceptera läget.

Dessutom har partiet nu också tydligare understrukit att mer pengar ska gå till exempelvis vården  framöver, något kritikerna tycker är bra.

Ett formellt steg återstår – hela socialdemokratiska riksdagsgruppen ska acceptera partiets budgetförslag – men Ekots källor tror inte att det ska kunna ändra partiets linje vad gäller det femte jobbskatteavdraget.