P4 Förmiddag

Ali är Årets Nybyggare i länet

13 min

Ali Charhrour som driver Abborravikens värdshus i Eksjö har utsetts till Årets Nybyggare i Jönköpings län - priset som ska förbättra klimatet för invandrare med eget företag. Det är första gången som priset delas ut till en person i länet.

- Det gör att man som utlänning känner att vi också klarar av det här och att vi är värda att bo i ett land där vi sköter oss. Och den här utmärkelsen visar att vi klarar av det, säger Ali Chahrour till Hasse Pettersson och Kajsa Hallberg i P4 Förmiddag.

Han började arbeta inom snabbmatsbranschen och efter att ha arbetat som restaurangchef i några år var det dags att ta steget att starta eget. Så för fyra år sedan tog han över Abborravikens värdshus i Eksjö med förhoppningen att skapa en plats där kunder känner sig väl omhändertagna. Men värdshuset är inte bara en plats där man äter.

- Det är hotell, konferens, restaurang och bensinmack med butik.

Och tack vare arbetet med det har han nu fått utmärkelsen Årets Nybyggare som Stiftelsen IFS, Internationella företagarföreningen i Sverige, delar ut tillsammans med ALMI och SEB. Priset är till för att förbättra klimatet för invandrare som driver eget företag i Sverige.

Ali kom till Sverige 1984 på grund av oroligheter i hans hemland Libanon. Hans pappa tog beslutet att flytta till ett land i fred och det blev då Sverige.

- Jag trivs jättebra, jag uppskattar friheten och lever bra. Jag ser Sverige som mitt första land, nu är Libanon nummer två, säger han.

Och att ta sig in i det svenska samhället har inte varit något problem för Ali.

- Det är jätteenkelt tycker jag. Visst, en del tycker att det är svårt att komma in och det beror mycket på språket. Man måste försöka våga att prata med andra människor. Vi ska själva visa att vi gärna vill smälta in i samhället, jag har lyckats och jag ser att det är många fler som också gör det.