Fransksamiska Lovisa Negga i Jokkmokk

35 min

Lovisa Negga är en fransksamisk electronica-artist från Linköping. Hon föddes med sin fars franska efternamn Tardat, men bytte senare till sin mors samiska efternamn Negga. Här kan du lyssna på hennes konsert från Ájtte i Jokkmokk i februari 2013.

Negga började sin musikkarriär i popbandet The Majority Says hösten 2005, som sångerska och basist. Bandet gjorde en del släpp, men inför debutskivan under hösten 2010 bestämde sig bandet och Negga för att gå skilda vägar. Efter det har Lovisa Negga vidareutvecklat sitt soloprojekt, som bland annat uppmärksammats av svenska electropopartisten Familjen.

Den första demolåten "Förkärleken/slirar", publicerades i november 2009, och följdes upp i februari 2010 av en demoversion av låten Iskall. I maj 2010 besökte Negga, tillsammans med pianist Mattias Norén, Familjens studio och arbetade på en albumversion av den kommande singeln Iskall.

Debutskivan Kär släpptes den 2 september 2011. På skivan medverkar bland andra Naima Train, Andreas Söderlund från Niccokick, Familjen, Peter Engström från 047 och Åke Olofsson från Den Svenska Björnstammen.

Negga har bland annat spelat på "Ctrl alt dance-festivalen" i Köpenhamn, den inställda Hultsfredsfestivalen 2010, Ladyfest 2011 i Göteborg, Slakthuset i Stockholm och KB i Malmö Hon har även agerat förband till artister som Familjen, Alice in Videoland, Armand Mirpour och Den Svenska Björnstammen.

Konserten spelades in på Ájtte i Jokkmokk den 8 februari 2013.

Tekniker, producent och mix: Mats Jonsson.

Låtlista: Inte riktigt någon tjej för dig, Kärlek eller inbillning, Glöm mig aldrig, Jag har varit döv ett tag, Höj musiken, Iskall, Mihá ja gievrra.