"Original Copy" på Dansens hus

1:49 min

Vem är du egentligen? Den svensk-franske koreografen Philippe Blanchard fortsätter att utforska identitet och originalitet med hjälp av två italienska filmare, bröderna Luca och Gabriele Stifani som redan i How about you stod på scen i Blanchards dansverk, trots att de inte är dansare. Igår var det premiär på Original Copy på Dansens hus i Stockholm, återigen med bröderna Stifani.

Så här tyst är det på Dansens hus scen innan talet börjar. För det här är lika mycket talad som dansad dans. Dans som ett förhållningssätt till världen och verkligheten.

Luca och Gabriele Stifani är väldigt lika varandra, de är inte dansare men självklara i sitt vara på scenen. De rör sig först försikigt. Börjar trevande definiera rummet: där är en vägg, där är ett golv, där är en skylt som betyder att vi kan springa härifrån tillsammans.

Så börjar de testa pojkdrömmarnas urspungspositioner. Jag är en cowboy: så här! Jag är en superhjälte: så här! Enkla poser och enkla konstateranden.

Philippe Blanchards uttryck i "Original Copy" är nedtonat, avskalat och humoristiskt; om att stå inuti sig själv och försöka sätta sitt varas gränser.

Det är enkelt men också charmerande och bitvis berörande.

Två män som provar sig inför varandra. Speglar sig i varandra. Drar sig ifrån varandra. Sitter ihop. Som gör en scen ur en ungdomsfilm om och om igen på olika sätt: som förälskat par, som stenhårda gängmedlemmar, som vanliga tonårssnubbar.

Två män som i desperation klär av sig, respektiva klär ut sig men som ändå slutar i sina nästan identiska kroppar, i nästa identiska kläder - för vad är till sist en unik person?

Och är vi beredda att göra oss unika på bekostnad av samhörigheten?