Idag bärgas Mainau af Gothenburg

1:17 min

I dag ska det sjunkna skeppet Mainau af Gothenburg vid Lambergskajen i Karlstad bärgas. Jan Labraaten, kronoinspektör på kronofogden, tycker det är skönt att det äntligen blir av.

Båten Mainau af Gothenburg sjönk hösten 2011 vid Lambergskajen i Karlstad. Sedan dess har kommunen gjort upprepade försök att få ägaren att flytta båten.

Den 14 november 2012 beslutade Värmlands tingsrätt att ägaren omedelbart skulle bärga båten och företrädare för kommunen sa att båten skulle bärgas inom kort, med eller utan ägarens medverkan.

Kommunen lämnade in en skrivelse till Kronofogdemyndigheten där man ansökte om att Kronofogden tog över verkställigheten, så att skeppet skulle komma bort från platsen.

Just när bärgningen av vraket Mainau af Gothenburg började bli klar i slutet av maj 2012 utsattes skeppet för ett sabotage och har sedan dess åter legat på botten i Lambergskanalen i Karlstad.

- Det är tråkigt att se att båten har sjunkit igen. Vi tror ju att det är någon som har gjort någonting. Dessutom kostar det mycket pengar. Hittills har kommunen satsat uppåt 400 000 kronor, sa Sven Troedsson från Karlstads kommun i en intervju den 28 maj 2012.

Den 14 augusti i år började Kronofogdemyndigheten att titta på de anbud som kommit in för att bärga skeppet och den här veckan inleddes bärgningsarbetena.