Stort genomslag för vaccination mot cancervirus

1:14 min

Trots larmen kring svininfluensavaccinet så har ovanligt många unga flickor vaccinerat sig mot ett av de virus, HPV som kan orsaka livmoderhalscancer.

 Det konstaterar barnhälsovården i länet sen sprutorna blev del av det allmänna vaccinationsprogrammet

Leif Ekholm är överläkare för barnhälsovården i Örebro län.

– Man räknar med ett 70-procentigt skydd mot livmoderhalscancer. Och den cancerformen är ju vanlig, cirka 450 personer drabbas varje år.

Efter mycket krångel med upphandlingen av vaccinet kom landstinget i början av 2012 igång med vaccinationerna mot ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor.

90 procent av flickorna som går i femman-sexan har vaccinerat sig, nästan lika många bland dem som redan var i tonåren, som man gjorde en uppföljande vaccination av. Leif Ekholm tror att det beror på att sprutorna gavs på skolan.

– Det är mycket lättare att organisera, men framför allt beror det på att flickorna har ett förtroende för skolhälsovården.

Men alla flickorna har ju inte fått vaccinet mot HPV, för det finns en reservation i föräldrarleden mot de stora programmen.

– Inte minst i efterdyningarna till svininfluensavaccinationerna och narkolepsin så har man blivit orolig för nya vacciner.

Även om HPV-vaccinet skyddar mot 70 procent av virusen som orsakar livmoderhalscancer kan flickorna som vuxna inte låta bli att göra cellproverna.

– Det räcker inte att bara vaccinera sig, man måste gå och kontrollera sig fortsättningsvis också, menar Leif Ekholm.