Karlskrona

Äldre kryddade med peppar och Old Spice

1:34 min

Peppar, peppar - krydda din livslust. Det var rubriken när äldreförvaltningen i Karlskrona igår öppnade kryddskåpet och arrangerade en temadag om äldres säkerhet. Forskning visar att just äldre är den grupp som känner störst otrygghet, trots att de löper lägst risk att utsättas för brott.

– Trygghet det är ju en känsla och då gäller det att man vet att man kan få hjälp om man behöver det, man kan ta sig till aktiviteter och man vågar vara ute när man vill och känna sig säker och trygg hemma, säger Sirpa Hjelm som är kvalitetsutvecklare på äldreomsorgen.

Men det handlar inte enbart om risken att utsättas för brott eller till exempel brandfara, utan det handlar om välmående i vid mening, om hela livet, säger Sirpa Hjelm som är kvalitetsutvecklare på äldreomsorgen.

Profilerna
Och därför visade äldreförvaltningen under en dag upp tjänster och produkter speciellt anpassade för äldre och deras anhöriga.

Privata utförare fanns på plats liksom hörselvården och företagare som demonstrerade olika hjälpmedel. Polis och räddningstjänst informerade.

Men syftet var också att underhålla, och där gjorde SPRF:s teatergrupp Profilerna sitt bästa.

Old Spice
Överläkare Christina Stenberg anspelade på ett gammalt rakvatten med ett föredrag som hette Old Spice, om hälsa för äldre.

Det visade sig att andra världskriget varit ett lyckokast för hälsan i Sverige. Inget fett och inget socker i kosten och inget gummi till bildäck så alla gick och gick.

Sonja Fredriksson var en av besökarna, och hon tyckte att en sådan här dag var bra.

– Jag hörde på radion sist att det händer mycket snubbelolyckor och sånt så det behövs.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se