USA utvisar diplomater från Venezuela

USA utvisar tre diplomater från Venezuela. Åtgärden kommer som ett svar på att Venezuela beslutat utvisa tre amerikanska diplomater.

Det var på måndagskvällen som Venezuelas president Nicolas Maduro utvisade tre amerikanska diplomater från landet. Anledningen var enligt Maduro att diplomaterna ska ha konspirerat mot den venezolanska regeringen.

Beslutet att utvisa tre amerikanska diplomater kommer samtidigt som Venezuela går allt djupare in i en ekonomisk kris. Ständiga elavbrott, brist på basvaror i livsmedelsbutikerna och en lika stor brist på utländsk valuta gör att situationen inte kan beskrivas som nåt annat än akut. Inflationen beräknas i år landa på runt 45%.

Det är mot den bakgrunden man bör förstå Maduros beslut att utvisa USA:s högst uppsatta diplomater i Venezuela. Någon amerikansk ambassadör finns inte i landet sen 2010, då dåvarande president Chávez inte accepterade den ambassadör som Barack Obama utsedde. Venezuela har inte heller någon ambasssadör i Washington.

Inom oppositionen kallar man Maduros allt hårdare utfall mot USA för en rökridå. Presidenten, å sin sida, hävdar att USA konspirerar mot regeringen och har till stöd för utvisningsbeslutet visat bilder på hur dom tre diplomaterna, som nu fått 48 timmar på sig att lämna landet, träffar oppositionspolitiker i den sydvästra delstaten Bolívar. Där ligger flera statliga fabriker å landets största elkraftverk. USA har tillbakavisat anklagelserna om konspiration och skriver i ett uttalande att ambassaden håller kontakten med hela det politiska spektrumet i Venezuela, såväl regering som opposition.

Ekot och Sveriges Radios Sydamerikakorrespondent Lotten Collin
lotten.collin@sverigesradio.se