Greenpeaceaktivister åtalas för sjöröveri

1:09 min

De ryska åklagarmyndigheterna har i dag formellt åtalat flera Greenpeaceaktivister för "sjöröveri", bland dem en svensk medborgare. Om de döms riskerar de upp till femton års fängelse.

-- Det är helt ofattbart. Åtalet för sjöröveri mot Greenpeace fredliga aktivister är absurt och har ingen rättslig bäring i vare sig internationell eller rysk lag, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige i ett pressmeddelande.

Det var för två veckor sedan som aktivister från Greenpeace genomförde en protest mot rysk olje- och gasutvinning i Norra ishavet; bland annat försökte två av dem ta sig upp på en offshoreplattform tillhörande bolaget Gazprpom.

Den ryska kustbevakningen svarade med att beslagta Greenpeacebåten och alla 30 ombord greps, av dem var 28 aktivister och två journalister. Nu har åklagarna gått vidare och i dag har fem av de gripna formellt blivit åtalade.

Åtalspunkten är den hårdast tänkbara, de anklagas för sjöröveri, det vill säga piratverksamhet vilket kan ge som minst tio och som mest 15 års fängelse, detta trots att president Putin själv förra veckan sa att aktivisterna "förstås inte är pirater".

Bland dem som nu åtalats finns en svensk medborgare. Förmodligen är det här bara början och fler av de gripna kommer sannolikt att ställas inför domstol. Greenpeace protesterar ursinnigt mot åtalet och säger att anklagelserna om sjöröveri är absurda. De säger att vad deras aktivister gjorde var en fredlig och ofarlig protest.

De ryska myndigheterna hävdar att plattformen och dess besättning utsattes för fara när aktivisterna försökte borda den. Greenpeace har en lång tradition av protester till havs. Den ryska motreaktionen är den kraftigaste sedan 1985 då den franska underrättelsetjänsten sprängde en Greenpeacebåt och en människa dödades.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sverigesradio.se