P4 Morgon

Bitcoin - låtsaspengar eller den nya tidens ekonomi?

2:43 min

De har kommit att kallas för valutornas punkpengar. Bitcoin är ett digitalt betalningsmedel, oberoende av både länder och centralbanker och antalet användare växer stadigt. Valutan lanserades på internet efter finanskrisen 2009.

På Cypern öppnade de första bitcoinbankomaterna när landets ekonomi var så dålig att bankerna stängde i våras. I Sverige är det inte så utbrett ännu och den handel som sker med valutan här sker via nätet.

Bitcoins är förmodligen världens mest spridda alternativa värdesystem. Men riskerna med det är många. Det menar Jesper Stage som är professor i nationalekonomi vid Mittuniversitetet.

– Det är en ny och häftig innegrej men värdet på pengarna varierar mycket och det är ofta det som gör att valutasystem slutar fungera.

Det är en stiftelse som kontrollerar pengarnas flöde över världen men vem som köpt vad går inte att se eftersom att allt krypteras i det så kallade molnet.

– Bitcoins lockar till sig svarthandel. Men i takt med att Skattemyndigheterna får upp ögonen för systemet kommer det att bli svårare att andända det för pengatvätt.

I Näsåker lekte man för några år sedan med tanken på att införa Nävro.

– Meningen var att det skulle låta som nej till euro men namnet betydde egentligen Näsåkers värderotation.

Det berättar IngaMari Solders som kom med idén. Hon hade inspirerats av ett system i Storbritannien som heter Let´s. Där handlar med värdecheckar som lämnades i brevinkastet till en lokal restaurang.