OS 2022

Experten: Hela OS-ansökan skadas

2:57 min

Radiosportens alpina expert Torgny Svensson sågar SOK:s förslag om OS-slalom i Stockholm.

Idén att i en svensk ansökan om vinter-OS 2022 splittra de alpina grenarna och placera slalomdelen i Stockholm sågas av Radiosportens alpine expertkommentator Torgny Svensson, som själv varit på plats på alla vinter-OS sedan 1976.

– Att göra så här skulle skada inte bara det alpina varumärket. Hela OS-ansökan skulle ifrågasättas, säger Torgny Svensson.

I SOK:s utredning, genomförd av Jöran Hägglund, slås fast att störtlopp, super-G, storslalom och kombination bör avgöras i Åre – medan slalom för både damer och herrar placeras i Stockholm, förmodligen i en förhöjd Flottsbrobacke i Huddinge.

Torgny Svensson har varit på plats och kunnat syna samtliga vinter-OS sedan 1976, först som förbundskapten till bland andra Ingemar Stenmark, och därefter i åtta olympiska spel som Radiosportens expertkommentator. Han anar hur skidsportvärlden kommer att ta emot Sveriges OS-koncept.

– Nyfiket först, men sedan tror jag att man reagerar absolut negativt på det.

Det är just splittringen, och att inte ta tillvara alla goda möjligheter i Åre, som Torgny Svensson fördömer.

– Rent byggtekniskt tror jag det hela är fullt genomförbart, säger Svensson och syftar på planen att med jordfyllnad eller annan byggnation skapa en höjning av backen från dagens 103 meter till den erforderliga fallhöjden 200 meter.

Slalomprofilen Jens Byggmark är inte alls lika negativ när Radiosporten ber honom tycka till.

– Om jag själv skulle vara med, som ren slalomspecialist, skulle jag inte bry mig. Men å andra sidan är det förstås tveksamt om jag skulle få den rätta känslan för ett OS om alla andra alpina tävlingar körs i Åre, säger Byggmark till Radiosporten.