Samres säger upp färdtjänstavtal med Tuwa

0:56 min

Företaget Samres har sagt upp färdtjänstavtalet med fastlandsföretaget Tuwa, som skulle ha börjat gälla från första februari. Anledningen uppges vara att Tuwa inte uppfyllt kraven i avtalet. Tuwa har bland annat inte kunnat uppge hur många bilar som ska användas.  Därmed blir det en ny upphandling av vem som ska sköta färdtjänst- och sjukresor på bland annat Gotland.

Region Gotland har överlåtit överlåtit åt fastlandsföretaget Samres att sköta upphandlingen och Samres har haft ett nära samarbete med Tuwa på flera orter på fastlandet.

Tidigare har Radio Gotland rapporterat om att det förekommit många klagomål mot Tuwa på flera orter på fastlandet.

Upphandlingen överklagades av flera taxibolag på Gotland, bland annat med hänvisning till att avtalet inte innehållit krav på att färdtjänstresorna ska köras med biogasfordon. Förvaltningsrätten beslutade dock att godkänna upphandlingen.

Det nya trafikavtalet som skulle ha börjat gälla den 1 juli, har skjutits fram till den 1 februari nästa år. Men nu blir det alltså trots allt en helt ny upphandling av färdtjänst- och sjukresorna.

Jonas Lindberg som är personalchef på Tuwa säger att han är mycket besviken och förvånad över Samres beslut. Han håller inte med om att Tuwa misslyckat med att förbereda sig inför övertagandet av färdtjänsten på Gotland.

Tommy Gardell (S) som är ordförande i tekniska nämnden  på Gotland, tycker däremot att det är mycket positivt att avtalet sagts upp. Det ger bland annat möjlighet att få med kravet på biogasdrivna bilar i färdjtänsten.