Sjöstedt kräver höjd mineralskatt

1:31 min

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kräver en kraftigt höjd mineralskatt på gruvbolagen, från två promille till tio procent.

Det har den senaste tiden varit diskussion om miljökostnaden för nya gruvor och om att de konkurrerar om marken med exempelvis rennäringen. I dag nådde debatten riksdagen.

– Vi skulle få hundratals miljoner kronor som strömmar tillbaka till kommuner, som så väl behöver stöd för att bygga bostäder, satsa på infrastruktur, kultur och utveckling, säger Jonas Sjöstedt.

I debatten ville såväl Miljöpartiet som Sverigedemokraterna höja mineralavgiften, men till fem procent i stället för vänsterpartiets tio och SD ville låta pengarna gå till fler jobb på landsbygden.

Men näringsminister Annie Lööf såg stora hot i en höjd mineralavgift:

– Tillsammans spelar oppositionen rysk roulett med tusentals jobb i en näring som har väldigt små marginaler.

Miljöpartiet hade krävt riksdagsdebatten och efterlyste bland annat att gruvbolagen ska betala in pengar till en fond för att säkra saneringen av gruvområden när driften lagts ner.

Språkröret Åsa Romson menade också att reglerna kring var gruvor kan etableras hotar samernas renbetesområdena och att regeringen måste göra mer på det området än att inleda lokala dialoger med parterna.

– Att säga till samerna ”ja, ni kan ju samsas med gruvorna, ni kan väl bli lyckliga tillsammans i en samtalsterapi”. Ja, det är inte så det funkar.

Men de borgerliga tonade ner hotet mot renbetsområdena.

– Gruvnäringen bedrivs på 0,5 promille av Sveriges yta, det är mindre än ytan för golfbanor eller parkeringsplatser. Rennäring bedrivs på nästan halva Sveriges yta. Det borde därför finnas utrymme för de båda näringarna att verka sida vid sida, säger Folkpartiets Eva Flyborg.

Mats Eriksson, Ekot
mats.eriksson.ekot@sr.se