Falska anmälningar om djurskötsel kan ge fängelse i två år
Att göra falska anmälningar om vanvård av djur kan vara ett lagbrott och ge två års fängelse. Det säger polisen till P4 Örebro efter vår rapportering om hur privatpersoner anmäler varandra, och belastar länsstyrelsen med onödigt arbete.
Flera personer runt om ifrån länet har ringt P4 Örebro och berättat om falska anmälningar. Det handlar om osanna anmälningar gjorda av grannar och bekanta eller släktingar. Ove Pettersson i Lindesberg har också drabbats.
– Ja, jag har drabbats tre gånger och min dotter en gång. Hund, får och häst. Men djuren mådde ju bra, säger han.
Ove Pettersson anmäldes anonymt men i fallet med Paula Mattila i Hällefors, som P4 Örebro rapporterade om tidigare i veckan, där kom anmälan från en kvinna som Paula Mattila blivit osams med.
Den som gör en anmälan enbart för att hämnas, alltså utan någon grund för att anta att det finns djur som far illa, den kan begå ett lagbrott och kan alltså polisanmälas.
– Ja, det rubriceras som falskt tillvitelse, säger Karl-Erik Antonsson, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten i Örebro.
– Det är när man hos någon myndighet påstår någonting som inte är sant. Och om den myndigheten då måste ta upp en sådan anmälan så är det som tillvitelse.
Hur allvarligt betraktas det brottet?
– Det är faktiskt fängelse i högst två år på normalbrottet. Och ringa brott är det böter eller fängesle i sex månader.
Av alla de inspektioner som länsstyrelsen gör efter anmälningar från privatpersoner är merparten, 70 %, helt obefogade. Det vill säga det finns inga brister hos den anmälde. Men Länsstyrelsen i Örebro län har valt att inte polisanmäla eftersom de menar det dels inte är så många som hämnas eller ljuger men också för att det kan vara svårt att bevisa något. Kammaråklagare Antonsson igen:
– Ofta kan det naturligtvis vara svårt att bevisa det men ibland så är det väldigt klart. Natuirligtvis kan det finnas fall där det skulle vara bra att anmäla av den som drabbas eller någon annan för att visa att man inte ska göra så.
Päivi Kotka
paivi.kotka@sverigesradio.se
019-19 20 42