Skolundervisning

Krokoms kommun vill dra in simundervisningen för de yngsta eleverna

1:47 min

Eleverna i Krokoms kommun kan bli de barn som får lära sig simma sist i länet. Kommunen föreslår att simlektionerna för de yngsta barnen ska dras in och simundervisningen ska börja först i årskurs 3.

Stella Karlsson går i första klass på Dvärsätts skola och hon gillar inte förslaget om att dra in på simundervisningen.

– Ganska dåligt.

Varför var det bra att börja simma när du gick i ettan?

– Det bättre än att börja simma då än i trean för då kan man lära sig när man ändå går i de här andra klasserna, säger Stella Karlsson.

Genom att ta bort simundervisningen under de första skolåren räknar Krokoms kommun med att spara minst en halv miljon kronor. Besparingen skulle innebära att Krokom skulle bli den kommun i länet som är sist med att införa simning i skolundervisning. Simundervisning är en del i läroplanen och Cecilia Larsson som är idrottslärare och klasslärare i årskurs 1 på Dvärsätts skola menar att är för sent att börja med simundervisningen i årskurs tre om eleverna ska uppnå de krav som ställs på simkunnighet när de går i sexan.

– Jag tycker det är katastrofalt. Därför att barn som inte lärt sig simma innan de gått ut lågstadiet de väljer bort att gå på simundervisning när den väl kommer i mellanstadiet för de tycker de är pinsamt att de inte kan simma när de går i fyran-femman. Så de hittar på ursäkter, att de är sjuk och inte har badkläder. Det ser vi på de barnen som inte lärt sig simma.

 För Cecilia Larsson är det obegripligt att Krokoms kommun vill spara in på simundervisning.

– Man tar bort en undervisning som är livräddande, som är det viktigaste som vi kan lära oss inom idrott.

 Och för sjuåriga Stella Karlsson är att kunna simma väldigt viktigt.

 – Om man är i typ något land och så säger mamman och pappan åt att simma i vattnet. Då är det bra om man får lära sig att simma, säger hon.

 Den 22 oktober ska barn- och utbildningsnämnden ta ställning till förslaget.

Vad du tycker du om förslaget att senarelägga simundervisningen? Är det viktigt med simundervisning tidigt? Kommentera gärna!