Nu kommer produkterna byggda av metamaterial

Ett möjligt område för Nobelpriset i fysik, som presenteras på tisdag, är så kallade metamaterial. Det är material som har egenskaper som inte återfinns i naturen, och där det kändaste exemplet är osynlighetsmaterial som kan leda ljus eller radiovågor runt ett objekt så att det inte syns. Nu kommer också de första produkterna som använder sig av metamaterial-teknik. John Pendry på Imperial College London räknas som en av upptäckarna av metamaterial och han är glad att forskningen nu börjar bära frukt.

.

Metamaterial är mångsidiga och har nu utvecklats så långt att de kan börja användas i vanliga produkter, säger fysikern John Pendry på Imperial College London.

Han är den som brukar räknas som en av grundarna av forskningsfältet.

Ett metamaterial är helt enkelt ett material som har egenskaper som inte finns i naturen. Till exempel att leda ljus runt ett föremål istället för att det studsar tillbaka. Därmed blir föremålet osynligt för det mänskliga ögat.

Men de uppfinningar som nu kommer handlar om mer handfasta saker och synliga saker.

Först ut är en liten smidig och mycket energisnål satellitmottagare med vars hjälp man kan få bredbandsuppkoppling precis var som helst på jorden. Den här typen av antenner kan också komma till användning i de mycket känsliga avståndssensorer som behövs för självstyrande bilar. Ett tredje konkret exempel handlar om bättre och säkrare magnetkameror inom sjukvården.

- Det är ett mycket säkert och effektivt sätt att fånga in signalen och göra noggrannare mätningar, säger John Pendry på Imperial College London.

Men mest känt är ändå metamaterial för att kunna göra föremål osynliga. Även om teorin bevisats i experiment, så kommer en användbar osynlighetskappa á la Harry Potter knappast att bli verlighet, enligt John Pendry. I stället avslöjar han att hans forskargrupp lanserade hela idén med en osynlighetskappa för att de visste att det skulle ge dem mycket uppmärksamhet för deras forskning.

- Det var den verkliga orsaken till att vi gjorde det, att fånga uppmärksamheten för vad vi höll på med. Om man kan göra något osynligt så borde det vara möjligt att göra något enklare som att bygga en satellitmottagare, säger John Pendry på Imperial College London.

Reporter Marcus Hansson
vet@sr.se